Pierwszy i drugi kwartał tego roku, mija w cieniu pandemii. Fundacja Agory skupia uwagę na najbardziej potrzebujących. Współpracuje z redakcją "Gazety Wyborczej", zbiera informacje o potrzebujących pomocy, pomaga dotrzeć z wiedzą o koronawirusie i o tym, jak się przed nim chronić. Niemniej 1% podatku, zbieramy wciąż na główny cel jakim jest pomoc dorosłym niepełnosprawnym, ale także silnie wzmacniamy działania w projekcie "Pomóż swoim rodzicom" czyli projekt związany z pomocą osobom strszym.

Osoby starsze i niepełnosprawne, zwłaszcza te które mieszkają w ośrodkach pomocowych poza rodzinami, są obecnie najbardziej narażone na skutki pandemii. Jak wiadomo, miejsca te, ośrodki pomocy są często niedofinansowane, brak w nich podstawowych środków ochrony przez zakażeniem wirusem, a zachorowalność wsród personelu często pozbawia podopiecznych podstawowej opieki na co dzień.

Postanowiliśmy część środków z 1% przeznaczyć na najpilniejsze potrzeby tych właśnie instytucji które gopotrzebują pilnej pomocy w zakupie środków ochrony przed zakażeniem, w  zatrudnieniu dodatkowego personelu lub maja inne potrzeby związane z przetrwaniem trudnego czasu izolacji.

Działania "Fundacji Agory", wspierane często przez media Agory, w tym "Gazetę Wyborczą", mają długą tradycję ważnych społecznie przedsięwzięć. Przełomowa kampania "Rodzić po ludzku", zdrowotne "Leczyć po ludzku" i "Narkopolacy" czy  "Pomóż swoim rodzicom", która wspiera rozwój wolontariatu opiekuńczego, to działania, które realizowane były dzięki zbiórkom 1 %.

Wesprzyj nasze akcje swoim 1%: KRS: 0000210120

"Różni ludzie, jeden świat" to akcja, w której przed pandemią, planowalismy warsztaty dla liderów społeczności osób z niepełnosprawnością. O kontynuacji projektu zdecydujemy gdy minie czas izolacji.

Szczegóły naboru tutaj.

Wszystkich, którym bliskie są cele naszych akcji, prosimy o wpłatę! Fundacja Agory KRS 210120 lub na konto 53 2190 0002 3000 0046 4048 0106 (Akcje społeczne FA)

Pobierz darmowy program do rozliczenia PIT za 2019 rok

PRZEKAŻ 1% PODATKU DLA FUNDACJI AGORY

Fundacja Agory wspiera także działania innych organizacji pożytku publicznego, które zajmują się potrzebami rehabilitacyjnymi dorosłych niepełnosprawnych.

Pobierz darmowy program do rozliczenia PIT za 2019 rok

„Pomóż swoim rodzicom” - co się dzieje w tej akcji?
Czas pandemii sprawił, że główne działania w tym projekcie kierujemy do osób straszych w domach opieki, ale mamy również plany na czas po izolacji, kiedy zdecydujemy do kontynuacji działań z Fundacją Hospicyjna w Gdańsku.

Głównym jej celem jest wsparcie dla starszych osób i rodzin, które się nimi opiekują. Jak to robimy? W pierwszej, drugiej  edycji projektu wspólnie z Fundacją Hospicyjną w Gdańsku przeprowadziliśmy nabór do sieci lokalnego wolontariatu. Pracowaliśmy z koordynatorami, którzy wcześniej odbyli szkolenie dające wiedzę niezbędną do poszukiwania wolontariuszy i koordynowania ich pracy.

Szkolenie koordynatorów lokalnych w projekcie Fundacji Agory i Fundacji Hospicyjnej z GdańskuSzkolenie koordynatorów lokalnych w projekcie Fundacji Agory i Fundacji Hospicyjnej z Gdańsku Anna Laska

Pracują już koordynatorzy trzech pierwszych edycji. Z myślą o nich i kolejnych, których chcemy znaleźć w 2020 roku, planujemy jeśli to tylko będzie możliwe czwartą edycję projektu. Strona projektu: wolontariatopiekunczy.pl