Działania "Fundacji Agory", wspierane często przez media Agory, w tym "Gazetę Wyborczą", mają długą tradycję ważnych społecznie przedsięwzięć. Przełomowa kampania "Rodzić po ludzku", zdrowotne "Leczyć po ludzku" i "Narkopolacy" czy  "Pomóż swoim rodzicom", która wspiera rozwój wolontariatu opiekuńczego, to działania, które realizowane były dzięki zbiórkom 1 %.

"Różni ludzie, jeden świat" wokół której Fundacja organizuje zbiórke 1%, ma skupić uwagę na potrzebach osób z niepełnosprawnościami. Wesprzyj akcję swoim 1%: KRS: 0000210120

Pobierz darmowy program do rozliczenia PIT za 2019 rok

Fundacja Agory już wcześniej włączała się do działań na rzecz tych osób.  Współorganizowaliśmy projekt „Gazety Wyborczej” „Solidarni z niepełnosprawnymi”, dzięki któremu pozyskano 150 tys. złotych. Pieniądze przekazaliśmy Wspólnocie Chleb Życia siostry Małgorzaty Chmielewskiej oraz Fundacji Anny Dymnej.  Z tych środków sfinansowano m.in.: zakupy i przekazanie wielu wózków inwalidzkich, ortez i butów ortopedycznych, aparatów słuchowych, budowę windy z balkonu, zakupy węgla, remonty pomieszczeń, zakupy niezbędnych sprzętów domowych, szkolenie psa asystenta, rehabilitację.

Fundacja Agory wspiera także działania innych organizacji pożytku publicznego które zajmują się  z potrzebami rehabilitacyjnymi dorosłych nepełnosprawnych.

"Różni ludzie, jeden świat" to akcja, w której chemy skupić się na kilku obszarach.

Pierwszy to szkolenia lub warsztaty dla osób z niepełnosprawnościami, które pomogą nauczyć się, jak można reprezentować samych siebie i sprawy swojej grupy. Specjaliści pokażą uczestnikom spotkań, jak poprawić sztukę występowania publicznego, reprezentowania grupy, organizowania przedsięwzięć itp.

Drugi obszar to szkolenia, warsztaty dla liderów środowisk z niepełnosprawnościami, którzy już aktywnie działają, ale potrzebują podniesienia swoich umiejętności społecznych.

Kolejny rodzaj spotkań to warsztaty dla dziennikarzy z różnych mediów, potencjalnie zainteresowanych tematyką osób z niepełnosprawnościami. Na tych wydarzeniach spotkamy osoby z niepełnosprawnościami, które są liderami swoich środowisk, i  dziennikarzy deklarującymi znajomość tematu. Rozmowa tych dwóch środowisk pozwoli poznać się "z bliska", obalić mity, podnieść poziom wzajemnego zrozumienia.

Właśnie głównie na ten projekt "Różni ludzie jeden świat" przeznaczymy środki z 1%, które zbierzemy w najbliższych miesiącach 2020 roku. Wszystkich, którym bliskie są cele naszej akcji, prosimy o wpłatę! Fundacja Agory KRS 210120 lub na konto 53 2190 0002 3000 0046 4048 0106 (Akcje społeczne FA)

Pobierz darmowy program do rozliczenia PIT za 2019 rok

Inne akcje społeczne Fundacji Agory w 2019 roku

„Pomóż swoim rodzicom” - co się dzieje w tej akcji?
Głównym jej celem jest wsparcie dla starszych osób i rodzin, które się nimi opiekują. Jak to robimy? W pierwszej, drugiej i trzeciej edycji projektu wspólnie z Fundacją Hospicyjną w Gdańsku przeprowadziliśmy nabór do sieci lokalnego wolontariatu. Pracowaliśmy z koordynatorami, którzy wcześniej odbyli szkolenie dające wiedzę niezbędną do poszukiwania wolontariuszy i koordynowania ich pracy.

Szkolenie koordynatorów lokalnych w projekcie Fundacji Agory i Fundacji Hospicyjnej z GdańskuSzkolenie koordynatorów lokalnych w projekcie Fundacji Agory i Fundacji Hospicyjnej z Gdańsku Anna Laska

Pracują już koordynatorzy trzech pierwszych edycji. Głównie z myślą o nich i kolejnych, których chcemy znaleźć w 2020 roku, planujemy czwartą edycję projektu. Organizacje i osoby zainteresowane udziałem w tym przedsięwzięciu zapraszamy do kontaktu z nami przez stronę projektu: wolontariatopiekunczy.pl