Pierwszy kwartał tego roku, mija w cieniu pandemii. Fundacja Agory skupia uwagę na najbardziej potrzebujących. Współpracuje z redakcją "Gazety Wyborczej", zbiera informacje o potrzebujących pomocy, pomaga dotrzeć z wiedzą o koronawirusie i o tym, jak się przed nim chronić. Niemniej 1% podatku, zbieramy wciąż na główny cel jakim jest pomoc dorosłym niepełnosprawnym, a także na projekty związane z opieką wyręczającą.

Działania "Fundacji Agory", wspierane często przez media Agory, w tym "Gazetę Wyborczą", mają długą tradycję ważnych społecznie przedsięwzięć. Przełomowa kampania "Rodzić po ludzku", zdrowotne "Leczyć po ludzku" i "Narkopolacy" czy  "Pomóż swoim rodzicom", która wspiera rozwój wolontariatu opiekuńczego, to działania, które realizowane były dzięki zbiórkom 1 %.

"Różni ludzie, jeden świat" wokół której Fundacja organizuje zbiórkę 1% w 2020 roku, ma skupić uwagę na potrzebach osób z niepełnosprawnościami. Wesprzyj akcję swoim 1%: KRS: 0000210120

"Różni ludzie, jeden świat" to akcja, w której przeprowadzane będą warsztaty dla liderów społeczności osób z niepełnosprawnością.

W najbliższym czasie organizatorzy, Fundacja Agory i Uniwersytet SWPS zaplanowali organizację pilotażowego spotkania realizowanego metodą design thinking, w którym uczestnicy (osoby z niepełnosprawnościami) wypracują (pod kierunkiem trenerów design thinking) najważniejsze założenia merytoryczne i organizacyjne projektu.

Obecnie prowadzony jest nabór, rozsyłane zaproszenia do osób z niepełnosprawnościami, które już w swoich środowiskach działają albo chcą rozwijać kompetencje liderskie i zechcą wziąć udział w zajęciach.

Szczegóły naboru tutaj.

Właśnie głównie na ten projekt "Różni ludzie jeden świat" przeznaczymy środki z 1%, które zbierzemy w najbliższych miesiącach 2020 roku. Wszystkich, którym bliskie są cele naszej akcji, prosimy o wpłatę! Fundacja Agory KRS 210120 lub na konto 53 2190 0002 3000 0046 4048 0106 (Akcje społeczne FA)

Pobierz darmowy program do rozliczenia PIT za 2019 rok

Fundacja Agory już wcześniej włączała się do działań na rzecz tych osób. Współorganizowaliśmy projekt „Gazety Wyborczej” „Solidarni z niepełnosprawnymi”, dzięki któremu pozyskano 150 tys. złotych. Pieniądze przekazaliśmy Wspólnocie Chleb Życia siostry Małgorzaty Chmielewskiej oraz Fundacji Anny Dymnej.  Z tych środków sfinansowano m.in.: zakupy i przekazanie wielu wózków inwalidzkich, ortez i butów ortopedycznych, aparatów słuchowych, budowę windy z balkonu, zakupy węgla, remonty pomieszczeń, zakupy niezbędnych sprzętów domowych, szkolenie psa asystenta, rehabilitację.

PRZEKAŻ 1% PODATKU DLA FUNDACJI AGORY

Fundacja Agory wspiera także działania innych organizacji pożytku publicznego, które zajmują się potrzebami rehabilitacyjnymi dorosłych niepełnosprawnych.

Pobierz darmowy program do rozliczenia PIT za 2019 rok

Inne akcje społeczne Fundacji Agory w 2019 roku

„Pomóż swoim rodzicom” - co się dzieje w tej akcji?
Głównym jej celem jest wsparcie dla starszych osób i rodzin, które się nimi opiekują. Jak to robimy? W pierwszej, drugiej i trzeciej edycji projektu wspólnie z Fundacją Hospicyjną w Gdańsku przeprowadziliśmy nabór do sieci lokalnego wolontariatu. Pracowaliśmy z koordynatorami, którzy wcześniej odbyli szkolenie dające wiedzę niezbędną do poszukiwania wolontariuszy i koordynowania ich pracy.

Szkolenie koordynatorów lokalnych w projekcie Fundacji Agory i Fundacji Hospicyjnej z GdańskuSzkolenie koordynatorów lokalnych w projekcie Fundacji Agory i Fundacji Hospicyjnej z Gdańsku Anna Laska

Pracują już koordynatorzy trzech pierwszych edycji. Głównie z myślą o nich i kolejnych, których chcemy znaleźć w 2020 roku, planujemy czwartą edycję projektu. Organizacje i osoby zainteresowane udziałem w tym przedsięwzięciu zapraszamy do kontaktu z nami przez stronę projektu: wolontariatopiekunczy.pl