Działania z 1,5 % Fundacji Agora to akcje "Różni ludzie, jeden świat" w tym wspieranie osób niesamodzielnych w domach i ich opiekunów KRS: 210120

"Różni ludzie, jeden świat" to nasza akcja na rzecz osób starszych a także dorosłych z niepełnosprawnościami, którą realizujemy od kilku lat.

W ramach tej akcji prowadzimy projekt  "Po starej znajomości - pomóż swoim rodzicom".  Razem z Fundacja Hospicyjną w Gdańsku, realizujemy go piąty rok. Z racji pandemii wycofaliśmy się z formuły, w której przygotowywaliśmy koordynatorów wolontariatu wspierającego opiekunów rodzinnych, a w to miejsce  utworzyliśmy platformę szkoleniowo-pomocową do prowadzenia na niej zajęć zdalnych dla opiekunów.

Projekt ma charakter edukacyjno - pomocowy: dzięki niemu opiekunowie rodzinni dostają niezbędną informację,  wiedzę i umiejętności na temat organizacji i sprawowania opieki w domu. Dowiadują się o możliwych formach pomocy, świadczeniach. Dzięki platformie, zajęciom i grupom wsparcia na niej prowadzonym opiekunowie mają szansę zadbać o siebie, o własne zasoby jako opiekuna, poczuć się częścią społeczności, dostać pomoc praktyczną i psychologiczną.

W  akcji "Różni ludzie - jeden świat"  wcześniej przeprowadziliśmy również projekt w którym  z Fundacją „Ktoś" zorganizowaliśmy 4 dniowy wyjazd dla opiekunów z podopiecznymi, dorosłymi dziećmi z niepełnosprawnością.

Fundacja Agory wspiera także działania innych organizacji pożytku publicznego które zajmują się z potrzebami rehabilitacyjnymi dorosłych z niepełnosprawnościami.

Fundacja Agory w ostatnich latach zwróciła także uwagę na osoby starsze skupione w domach opieki. Jak wiadomo, miejsca w których przebywają, są często niedofinansowane. Fundacja postanowiła część środków z 1% przeznaczyć na potrzeby tych właśnie instytucji które potrzebowały pilnej pomocy (zwłaszcza w związku z pandemią) w zakupie środków ochrony przed zakażeniem, w zatrudnieniu dodatkowego personelu lub miały inne potrzeby związane z przetrwaniem trudnego czasu izolacji.

Fundacja Agory działa od 2004 r., obecnie w ograniczonym zakresie. Fundacja była współautorem m. in. akcji "Rodzić po ludzku", "Szkoła z klasą", w czasie pandemii akcji "Nadzieja", wspomagającej Domy Opieki Społecznej. Do marca 2023 roku finansowała Nagrodę Literacką " Nike", do 2018 roku kwartalnik Zeszyty Literackie. Fundacja ma status OPP. Należy do European Press Prize.