W roku 2016 fundacja zrealizowała i zakończyła zainicjowaną w 2015 roku akcję mającą na celu poprawę warunków, w jakich na oddziałach szpitalnych przebywają rodzice i opiekunowie hospitalizowanych dzieci.

W 2015 roku przeprowadzono zbiórkę 1 proc. oraz ogłoszono program grantowy dla szpitali dziecięcych i organizacji pozarządowych wspierających te placówki, natomiast w roku 2016 nastąpiło wyłonienie beneficjentów i przekazanie środków finansowych w formie darowizn.

Fundacja zdecydowała, by w ramach realizacji akcji sfinansować 18 grantów dla szpitali w kwocie nie większej niż 10 000 zł każdy.

Założeniem programu grantowego było to, by środki finansowe, o które występują wnioskujące podmioty, były przeznaczane wyłącznie na potrzeby wyposażenia szpitalnego, które służy rodzicom i opiekunom dzieci przebywających w szpitalach.

Informacje o programie grantowym były komunikowanie nieodpłatnie w mediach Agory oraz poprzez rozesłanie informacji do szpitali.

Aplikowanie o grant polegało na wypełnieniu ankiety pozwalającej na zebranie informacji o posiadanym wyposażeniu przeznaczonym dla rodziców i opiekunów, ocenie roli i miejsca rodzica/opiekuna na oddziale, kwestii odpłatności za pobyt opiekuna podczas hospitalizacji dziecka i dotychczasowych osiągnięciach placówki.

Do oceny wniosków i wyboru laureatów wybrano kapitułę składającą się z ekspertów i osób zajmujących się szeroko rozumianą tematyką w obszarze praw i zdrowia dzieci: dziennikarzy, redaktorów, przedstawicieli organizacji pozarządowych oraz przedstawiciela Biura Rzecznika Praw Obywatelskich.

Zwycięskie szpitale zostały poproszone o przesłanie informacji o potrzebach, które po ocenie dotyczącej zgodności z założeniami projektu zostały wpisane do preliminarzy wydatków stanowiących integralną część umowy darowizny, na podstawie których przekazano zwycięskim szpitalom środki finansowe.

Placówki, które otrzymały wsparcie fundacji:

1. Zespół Opieki Zdrowotnej, Oddział Dziecięcy, Gniezno

2. Samodzielny Publiczny Specjalistyczny Szpital Zachodni im. Jana Pawła II, Oddział Pediatrii, Grodzisk Mazowiecki

3. Szpital Powiatowy w Jarocinie Sp. z o. o., Oddział Dziecięcy, Jarocin

4. Szpital Specjalistyczny im. Władysława Biegańskiego, Oddział Pediatryczny, Jędrzejów

5. Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej, Oddział Dziecięcy, Lipsko

6. SP ZOZ Lubliniec, Oddział Pediatryczny, Lubliniec

7. SP ZOZ Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 4 im. Marii Konopnickiej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Łódź

8. Szpital Mrągowski Sp. z o.o. im. M. Kajki w Mrągowie, Oddział Dziecięcy, Mrągowo

9. Zespół Opieki Zdrowotnej w Nysie, Oddział Dziecięcy, Nysa

10. Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach, Starachowice

11. Samodzielny Publiczny Wielospecjalistyczny Zakład Opieki Zdrowotnej, Oddział Neonatologiczny, Stargard